hur

Kamera – Canon EOS 5D
Objektiv – 50 mm 1:1,4
Batterigrepp – BG-E6

Eftersom jag väljer att alltid fotografera i dagsljus och då helt utan blixtar blir dom alltid liggande i skåpet i sina lådor. Att fotografera med blixt är enligt mig en konst då blixtar har en tendens att ge platta och hårda bilder om man inte vet vad man pysslar med. Med dagsljus, inte i direkt sol (big NO NO!), är det precis tvärtom.  Då får bilderna precis de färger som jag är ute efter att få till.
Andra objektiv, vidvinkel av olika slag och macroobjektiv,  har jag provat mig på men det slutar alltid med att jag trillar tillbaka till mitt fasta 50mm 1.4. Det är tveklöst det bästa!

Photoshop är även det en konst men har man intresset så lär man sig snart hur det fungerar med alla olika staplar och värden. (man kan inte lära sig hela Photoshop men tillräckligt för att få till det som man vill ha det) Ett tips är, om det är möjligt, att alltid fotografera i RAW eftersom du då alltid har en större möjlighet att justera vitbalans och dyl. i efterhand. I .jpg är bilderna oftast som de är även om de också går att justera till en viss del men inte i samma utsträckning som i raw.

Att använda sig av dyra, stora systemkameror är inte ett måste för att få bra bilder. Inte alls. Vanliga, billigare och i många fall smidigare, kompaktkameror kan helt klart skjuta av bra bilder det också men personligen så vill jag ”känna” när jag skjuter av mina bilder. Tyngden från kameran är en njutning bara det.

Jag är inte på något sätt någon proffsfotograf utan jag håller mig lite längre ner mot amatörerna och här är det inte fy skam alls. Här kan jag hålla till, göra mina misstag, sucka missnöjt över en hel drös skjutna bilder och på vägen lära mig mer om mig själv, kameran och allt som kommer med den. Det finns mycket att lära om både kameran och mig själv och släpper jag missnöjet så finner jag både tre och fyra guldkorn.